Dansk keramik

I Danmark har vi stolte traditioner for at lave keramik på et højt, højt niveau. Vi også nogle virkelig dygtige og innovative keramikere, som mestrer den klassiske pottermagerkunst, stentøj over i det forfinede porcelæn. 

 

Sara anbefaler dansk keramik...

Vi har næsten kun håndlaveret keramik i vores køkken. Vi har selvfølgelig også de smukke kopper og tallerkner fra Royal Copenhagen, men der er bare noget fedt ved, at tingene ikke er ens, at form og glasur varierer giver, og at håndværkerens personlighed og evner afspejler sig i leret.


I vores fysiske butikker har vi meget mere keramik, end du kan se her på hjemmesiden. Vi har det lækreste skåle og fade fra Henrik pottermager fra Birkerød Pottermageri, de lækreste lysestager fra Lone Pedersen, LoPe keramik og kopper fra Ember Keramik ved Emily Bergstrøm. 

 

Håndlavet keramik
Det ser så nemt ud, når en keramik drejer et fad op, men det er ikke, så nemt som det ser ud. Det kræver uddannelse og mange års træning før en keramik mestrer alle processen i at arbejde i ler. Også selv de med sikker hånd kan lave keramik i en høj ensartet kvalitet, så er der ikke to lervare, som er ens. Det er netop det skønne ved håndens arbejde!

 

Fremstilling af keramik
Keramik er egentlig bare en betegnelse fra brændt ler. Der findes flere forskellige måde at brænde på fx temperatur og lertyper, som giver forskellige keramikprodukter. Men uanset om du laver keramik raku, lertøj, fajance, stentøj eller porcelæn, så kræve fremstillingen af keramik nogle basale fremstillingstrin:

  • Råleret bliver æltet for at fordele fugtighed og for at fjerne luftbobler. Herefter formes leret enten ved håndarbejde eller ved hjælp af redskaber som pottemagerhjulet. Leret tilføres vand for at holde leret formbart under bearbejdningen og modvirke revner.
  • Støbte produkter kræver en afpudsning eller bearbejdning på hjulet for at opnå en ensartet tykkelse eller for at sætte fod, tud eller hank på varen. Det kan først gøres når emnet er blevet læderhårdt.
  • Nu skal leret lufttørres, indtil den bliver fast og tør at føle på. På nuværende tidspunkt er emnerne meget skrøbelige og skal håndteres med forsigtighed. Overfladen skal behandles med fint sandpapir for at gøre den helt glat.
  • Lervaren bliver ofte for-brændt i en ovn og efter brænding kaldes den for ’forglødt keramik’ eller bisque.
  • Forglødt keramik er normalt rød, hvid eller brun i farven, naturligvis afhængigt af lertypen. Den kan dekoreres med glasur og brændes igen ved en højere temperatur.
  • Ved råglasering er emnet ikke forglødt, før det bliver glaseret.