KERAMIK

Der findes så meget flot keramik i verdenen, at det er ganske svært at vælge det bedste. Vi har dog fundet nogle dygtige keramikere, som spænder fra det klassiske til det mere eksperimenterende keramik.

I Danmark har vi stolte traditioner for at lave keramik på et højt, højt niveau. Vi har også nogle dygtige og innovative keramikere, som mestrer den klassiske pottermagerkunst, stentøj over i det forfinede porcelæn. 

Sara anbefaler håndlavet keramik...
Håndlavet keramik er bare skønt! Uanset som det er krus, kopper, skåle, fade, tallerkner, så er der bare noget lækkert ved håndlavet keramik, hvor keramikerens personlighed og evner afspejler sig i leret og glasuren. Det er unikt, og derfor elsker jeg det.

Vi har næsten kun håndlaveret keramik i vores eget køkken. Vi har selvfølgelig også de smukke kopper og tallerkner fra Royal Copenhagen, men der er bare noget fedt ved, at keramikkrusene ikke er ens, at form og glasur varierer, og at håndværkerens personlighed og evner afspejler sig i leret.

I vores fysiske butikker har vi meget mere keramik, end du kan se her på hjemmesiden. Vi har det lækreste skåle og fade fra Henrik pottermager fra Birkerød Pottermageri, de lækreste lysestager fra Lone Pedersen, LoPe keramik og keramikkopper fra græske Laventzakis. 


Håndlavet keramik
Det ser så nemt ud, når en keramiker drejer et fad op, men det er ikke, så nemt som det ser ud. Det kræver uddannelse og mange års erfaring før en keramiker mestrer alle processer i at arbejde i ler. Selvom en erfaren keramiker kan lave høj, ensartet keramik, så er der ikke to lervare, som er ens. Det er netop det skønne ved håndens arbejde!

Fremstilling af keramik
Keramik er egentlig bare en betegnelse for brændt ler. Der findes flere forskellige måde at brænde på fx temperatur og lertyper, som giver forskellige keramikprodukter. Men uanset om du laver keramik, raku, lertøj, fajance, stentøj eller porcelæn, så kræve fremstillingen af keramik nogle basale fremstillingstrin:

  • Råleret bliver æltet for at fordele fugtighed og for at fjerne luftbobler. Herefter formes leret enten ved håndarbejde eller ved hjælp af redskaber som pottemagerhjulet. Leret tilføres vand for at holde leret formbart under bearbejdningen og modvirke revner.
  • Støbte produkter kræver en afpudsning eller bearbejdning på hjulet for at opnå en ensartet tykkelse eller for at sætte fod, tud eller hank på varen. Det kan først gøres når emnet er blevet læderhårdt.
  • Nu skal leret lufttørres, indtil den bliver fast og tør at føle på. På nuværende tidspunkt er emnerne meget skrøbelige og skal håndteres med forsigtighed. Overfladen skal behandles med fint sandpapir for at gøre den helt glat.
  • Lervaren bliver ofte for-brændt i en ovn og efter brænding kaldes den for ’forglødt keramik’ eller bisque.
  • Forglødt keramik er normalt rød, hvid eller brun i farven, naturligvis afhængigt af lertypen. Den kan dekoreres med glasur og brændes igen ved en højere temperatur.
  • Ved råglasering er emnet ikke forglødt, før det bliver glaseret.

Keramikudvalget
Vi forsøger at have så meget forskelligt keramik på hylderne, som både omfatter brugskunst, dekorativ keramik og det nyeste af det nye.