Kaffe

Drik en kaffe, som smager godt og kan nydes med god samvittighed. FarmMountain er en dansk virksomhed, som har hjertet det rigtige sted og laver en kaffe i den bedste kvalitet. Du kan smage forskellen.

 

Sara anbefaler kaffe fra FarmMountain..
Sara mødte Lars Bendix & FarmMountain på en tur til Uganda, hvor Sara så på råhorn og Lars på kaffebønner. Sara var med Lars på besøg i en kaffeplantage, og her så hun den sociale ansvarlighed, som gennemsyrer Farm Mountain. Derfor er vi så glade for at kunne sælge Lars’ kaffe og drikker den selv med velbehag, fordi vi ved, at Lars kæmper for at lave en god kaffe med respekt for natur og mennesker.


Bæredygtighed & Social ansvarlighed
Sara har selv oplevet, hvor meget Lars bekymrer sig for landmændenes liv og virke. Han stiller store krav til dem, fordi han gerne vil hjælpe dem til at få et bedre liv, hvor de slipper for alm. sygdomme og kan tage vare på sig selv økonomisk. 


FarmMountain´s værdier baserer sig på SDG mål (Sustainable development goals), der bygger på FNs MDG mål (millennium development goals) fra 2015. Lars kræver fx at landmændene skal underskrive FN's Global Compact, så de forpligtiger sig til at tænke bæredygtigt, udvise social ansvarlig og tænke langsigtet. 

 

FarmMountain – den højeste og fineste kvalitet
FarmMountain's kaffe er klassificeret fra 1st til 3rd Cru, hvor 1. kaffe Cru er den absolut højeste og fineste kvalitet.Kaffeproduktionen bliver sorteret i 3 kategorier: specialkaffe, forbrugerkaffe og lav-kvalitets-kaffe. Special kaffe vil normalt have defekter omkring 5–9 %. Defekterne kan være dårligere bønner såsom spring beans, overfermenterede kaffebønner, insektbidte kaffebønner, umodne kaffebønner and begyndende råd af kaffebønner.


FarmMountain kaffe er sorteret to gange, og defektgraden er kun på omkring 0.3-1.8 %.

 

Kaffens vej fra landmænd til velduftende kvalitetskaffe
Kaffetræet begynder at bære bær fra det er ca. 18 måneder gammelt og fortsætter indtil det er omkring 10-15 år gammelt. Hvert træ har et udbytte på omkring 900 gram kaffe uden videre pasning - men kan med den rette pasning producere op til 3.500 gram. Kaffetræerne fra FarmMountain stammer fra det originale kaffe træ på Mount Elgon. Kaffetypen er Arabica, det klassificeres som højlands kaffe og gror i højlandet i 1.600-2.000 meter over havet.

 

Kaffeplukningen...
Plukning af kaffe bær er samme proces som plukning af kirsebær. Bærrene skal være store, røde og saftige. At vælge dem rigtigt giver den optimale smag til kaffebønnen. Det er kun de røde bær der plukkes fra træerne. Først drejer du bærret, så trækker du det af for at plukke bærret. Plukke sæson er fra juni til august, og november til januar. Når bærrene er plukket skal de behandles indenfor 6 timer, dette for at undgå at fermenteringen starter før bærrene pulpes. Der skal plukkes tre til fem kilo kaffe bær for at kunne fremstille et kilo ristede bønner.

 

Kaffetransporten...
Transport af kaffe fra Mount Elgon kan være en besværlig affære. I den regnfulde periode når tiden nærmer sig og kaffen skal transporteres ned ad bjerget laves der passager over vejene for at det kan lade sig gøre.

Mængden af kaffe der transporteres ned ad bjerget er op til dobbelt mængde af den kaffe som Farm Mountain sender ud på verdensmarkedet. Med dette menes der at, næsten 50% enten forsvinder som spild eller bliver afvist for at være under grade A i kvalitet.