GLAS

 

Glas er et hårdt, gennemsigtigt materiale, der er fremstillet af smeltet sand, kalk og soda. Det lyder ikke videre sexet, men det er ét af de håndværk, som vi er allermest fascineret af. Glas er grundlæggende bare smeltet sand under høj varme, men når det formgives og farves, så opstår magien.

 

Sara anbefaler…

Det er så fascinerende at se, hvordan en glaspuster behersker de ekstreme temperaturer og formgivning i en arbejdsgang. Der er ikke noget, som hedder: Vi varmer lige glasset op, og så kigger vi på det om 10 minutter. Der er her og nu. Sara elsker at bruge sine hænder, og hun ser med fingrene, og derfor bliver hun ikke glaspuster, fordi hun så gerne vil røre, og det går ikke med brandvarmt glas. I stedet nøjes hun med at være fascineret og køber glas fra fremragende glaspustere og glasværker.

 

 

 


Hvad er glas?

Der findes i dag mange typer glas fx kalk-natron-glas, kvartsglas, float-glas, blykrystalglas og mange flere. Fælles for glas er, at de primært er lavet af kvartssand (Siliciumdioxid) samt en række øvrige stoffer, hvor den mest almindelig glastype kalk-natron-glas består af siliciumoxid, aluminiumoxid, natriumoxid og calciumoxid. En glasblanding kaldes også for en ’menge’.

 

Historien

Glas forekommer naturligt, hvor kvartssand er blevet varmet tilstrækkeligt op. Klart glas blev først opfundet 100 år e.v.t. i Syrien, hvorfra glaspustekunsten blev spredt rundt i Europa. I den tidligere begyndelse var glas kun for de allerrigeste i fx paladser og kirker. Fra middelalderen bliver glasset produceret, så det også kan bruges i offentlige bygninger, gæstgiverier og i de rige borgeres huse. En egentlig masseproduktion af glas begyndte først omkring 1800-tallets industrielle revolution.

 

Glaspustere & Glasværker

Vi har i dag glas fra glaspuster Aoife Soden & og glasværket Kodanska. Aoife Soden bor i Aarhus og er en vores personlige favoritter, og vi har tidligere udstillet hendes glaskunst i Hornvarefabrikken. Kodanska er ejet af danske Marie Graff, som får hendes brugskunst lavt på de fantastiske glasværker i Tjekkiet.