Drikkehorn

Herunder er en kort beskrivelse af, hvordan et drikkehorn bliver til, og hvad du skal være opmærksom på. Hvis du er interesseret i at vide, hvordan du bearbejder hornet fx slibning og polering, så skal du ind på vores webside Lav en hornske.

 

Råhornet
Et horn fra en ko skal bearbejdes hurtigt efter slagtning eller opbevares i fryser, således at stejlen ikke begynder at rådne eller sætter sig fast på hornets inderside. Der skal ikke gå mere end 24 timer, før råhornet bearbejdes. Det er enormt vigtigt, at hornene kommer fra sunde og raske dyr. De råhorn som vi bruger til vores drikkehorn kommer alle fra slagterier i Nigieria, som bliver overvåget af de veterinære myndigheder i landet. Alle vores horn stammer fra slagtekvæg er en sunde og raske, og hornene er importeret efter gældende lovgivning for import af horn.

 

Stejlen fjernes
Bearbejdningen er forholdsvis enkel, da den kun kræver en stor gryde eller kar, hvor hornet koges til stejlen kan komme ud af hornet. Kogetiden er afhængig af vandtemperatur og hornets størrelse. Stejlen kan ‘bankes’ ud dvs. at du tager hornet op af det kogende vand og slår på det til stejlen falder ud. Det er vigtigt, at stejlen er intakt, da rester af stejle i hornet kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis du anvender den som drikkehorn.

 

Poleringen
Et drikkehorn bliver ofte poleret og åbningen slebet sådan, at den er behagelig at drikke af. Udover at hornet bliver smukt og glat ved poleringen, så kan man også bedre se, om der er fejl i hornet fx revner eller små huller. Det er dog ikke nødvendigt at polere et horn. Et horn kan af gode grunde ikke poleres på indersiden, da det ikke er muligt at få værktøjet helt ned i hornet.

 

Klargøring
Det er enormt vigtigt, at du rengører GRUNDIGT før du begynder at drikke af et kohorn. Nogle horn kan være så lange og krumme, at du ikke kan se ned i hornets bund. Derfor er det vigtigt, at du bruger en flaskerenser og skyller efter flere gange med vand.

Nogle bruger også en blanding af sand og cola, som så rystes så godt det lader sig gøre. Vi bruger dog flaskerenser og vasker hornene mindst to gange, og vi anbefaler, at du gør tilsvarende.

 

Vedligeholdelse
Overfladen på hornets indersider er åbent dvs. at væsker kan trænge ind i hornmaterialet. Hvis du ikke begrænser væsker i hornet eller rengører og tørrer hornet godt nok, så vil hornet gradvist åbne sig mere, og det vil blive svære gøre hornet rent. Hvis overfladen på hornet begynder at blive for ru, så er hornet ikke længere egnet til at drikke af og skal kasseres som drikkehorn.

En vigtig del af vedligeholdelsen er at tørre hornet indvendigt. Tørringen skal se efter grundig rengøring.

 

Hvordan fjerner jeg lugten?
Det kan du ikke. Et horn vil altid lugte lidt, når det bliver vådt. Dog bliver ”duften” mere gennemtrængende jo varmere væsken er.

Dog har jeg hørt fra en flittig drikkehornsdrikker, at et horn skal ”dufte” af horn, da det er en del af den samlede oplevelse ved at drikke mjød af et horn.

Du kan dog fjerne lugten ved at bruge kemikalier, men det fraråder vi kraftigt! Du ved ikke, hvordan kemikalierne virker, og om du kan få dem vasket ud. Nogle har med succes forsøgt sig med Rodalon, men vi kan kun fraråde det, da det er et materiale, som os bekendt ikke er godkendt til fødevarer.

Et drikkehorn er et naturprodukt, og det skal det fortsat blive ved med at være.

 

Er drikkehornet behandlet indvendigt?
Nej, hornet er IKKE behandlet indvendigt dvs. slebet og poleret. Hornet er dog renset og skyllet to gange, og vi anbefaler, at du gør det samme, før du tager drikkehornet i brug.

 

Er det nødvendigt at slibe hornet udvendigt?
Nej, det er ikke nødvendigt. Det udvendige har ingen indflydelse på indholdet, dog kan hornkanten være flosset og ru, hvorfor selve drikkeoplevelsen kan blive generet af det.

 

Kan jeg bruge et råhorn til at drikke af?
Ja, det kan du. Dog er vores råhorn IKKE vasket og skyllet to gange af os. Råhornene er HELT uforarbejdet, og det kræver en indsats fra din side at få det gjort drikkeklar.

 

Hvor meget kan der være i et drikkehorn?
Finder du et stort tyrehorn, så kan der være 8-9 liter i et horn! Det er ganske imponerende. Herunder er et skema, som indikerer, hvor meget der kan være i et drikkehorn afhængigt af længden. Skemaet har vi lavet ved at tage 10 horn med en bestemt længde og måle hvor meget vand, den kan rumme. Herefter har vi fundet det gennemsnitlige værdi for de 10 horn. Skulle skemaet være mere præcist, så skal diameteren på åbningen også måles, da netop dette mål har stor betydning for, hvor meget væske et horn kan rumme. Vi understreger, at det IKKE er eksakt videnskab, men alene et indikationsværktøj.

 

Poleret horn 20-25 cm. – ca. 0,1 liter
Poleret horn 25-30 cm. – ca. 0,15 liter
Poleret horn 30-35 cm. – ca. 0,3 liter
Poleret horn 35-40 cm. – ca. 0,45 liter
Poleret horn 40-45 cm. – ca. 0,55 liter
Poleret horn 45-50 cm. – ca. 0,7 liter
Poleret horn 50-60 cm. – ca. 0,9 liter
Poleret horn 60-70 cm. – ca. 1,4 liter
Poleret horn 70-80 cm. – ca. 2,9 liter
Poleret horn 80-90 cm. – ca. 3,5 liter

 

VIGTIGT: Vi har IKKE mulighed for at måle, hvor meget væske der kan være i vores drikkehorn.