Mjød

Mjød er hot. Flere af de store Michelin-restauranter eksperimenterer med mjød eller honningvin, som alternativ til de kendte dessertvine fx lys portvin, sauterne eller muscatvin. Mjød bliver gerne associeret med vikinger og asetroende, og det er heller ikke forkert, men mjød er i dag gastronomi på højt niveau. Derfor håber vi, at langt flere forbrugere vil se på mjøden med nye øjne, som et seriøst alternativ til de klassiske dessertvine. 


Peder anbefaler honningvin fra Snoremark...
En af hovedbestanddelene i mjød er honning, og da Hornvarefabrikken selv har egen bigård, så er vi meget optaget af biernes verden, bestøvning, bæredygtig, økologi og ikke mindst fødevarer i den højeste kvalitet. Derfor er vi glade for at kunne præsentere mjød fra Snoremark, som lever op til vores egne krav til råvarer og bæredygtig fødevareproduktion.


Om Snoremark…
Bryggeriet Snoremark holder til på en ældre firelænget gård nord for Roskilde, og er ejet af biavler, Thomas Bredholt, som leverer honningen til brygmester, Karin Sloth, som står for brygningen af mjøden. I 2011 sendte Snoremark noget af deres første bryg til Danmarksmesterskabet i mjødbrygning ved Danmarks Biavlerforenings årlige honningfestival. Snoremark konkurrerede med garvede mjødbryggere fra hele landet, men vandt på sin fyldige smag og gode balance. Det gav startskuddet til at opskalere produktionen.


Mjød...
Mjød består grundliggende af tre ingredienser, nemlig honning, vand og gær. Hertil kommer så forskellige urter og frugter, som giver smag og fylde til vinen. Historisk set har der været anvendt mjødurt, porse, humle og til den i dag, hvor der bliver eksperimenteret med stort set alt spiseligt fx havtorn, hyben og valnødder. Derfor kan mjøden både være meget sød, halv-sød eller tør. Andre mjødtyper minder mere om øl fx braggot, som er brygget op samme malttype som øl.
Hvad er forskellen på mjød, vin og øl? Der er sukkeret, der gør forskellen på mjød, vin og øl. Mjøden får sukkeret fra honningen, vinen får sukkeret fra druerne og øllet fra malten. Derfor kalder mange mjød for honningvin, hvilket er fin, præcis beskrivelse af den oldgamle, nordiske drik. 

 

Historisk mjød...
I vikingetiden ved vi, at der blev drukket øl og mjød. Fordi mjød er fremstillet af honning, var der ikke alle forundt at nyde denne drik. Men med hjælp fra Nationalmuseets udgravning af gravhøje fra bronze- og jernalderen ved vi nu, at der også blev brygget mjød langt tidligere. Den mjød, de døde fik med i graven, er tørret ind til en sort substans, som det i dag er muligt at analysere for pollen og dermed afsløre hvilke typer planter, bierne har trukket på og hvilke urter, der er indgået i brygningen. 


Snoremark har i samarbejde med Nationalmuseet forsøgt at genskabe den drik, som er fundet i de mest velbevarede gravhøje fra bronze- og jernalderen nemlig Egtved-pigen fra Jylland og Juellinge-kvinden fra Lolland. Der er der blevet to mjød ud af, som hedder Bronze-mjød og Egtved-mjød.