Opskift på varme hveder
Herunder er Peders familieopskrift på hveder. De smager forrygende, og vi vil derfor gerne dele opskriften med jer, og de er nemme at lave.
Lækker og nem opskrift på hveder:
1 1/2 dl olie
2 æg
1/2 liter lunken vand
2 pk. gær
2 tsk. salt
1 spsk. sukker
300 g grahamsmel
Ca. 0,8 kg mel.
Fremgangsmåde til varme hveder:
Ingredienserne æltes godt sammen. Dejen skal være lind, men ikke klistret. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Dejen formes til lidt store boller, og sættes ret tæt sammen i en bradepande. Lad bollerne efterhæve i ca. 1/2 time.
Pensel bollerne med et sammenpisket æg - bages ved ca. 200 grader, til de er lysebrune og gennembagte.
Smørekniven kan købes i butikkerne eller på nettet :https://hornvarefabrikken.dk/kol…/10-knive/1771-smoerekniv-/
Det er de bedste hjemmebagte varme hveder. Det er en nem opskrift på hveder.
Store Bededag
Ved en kongelig forordning den 27. marts 1686 blev det lovfæstet "Faste-, Bods- og Bededag" ("store bededag") skulle gælde for hele riget, og som skulle afløse de årlige, ekstraordinære bodsdage og blev fastlagt til fredagen i 4. uge efter påske. Lidt efter lidt forsvandt derefter de ugentlige og månedlige bodsdage, hvor Store Bededag stod tilbage eneste levning af bodsdags-institutionen.
Store bededag blev indvarslet aftenen før ved at landets kirker lod stormklokkerne ringe. Det betød, at der ikke længere måtte drives handel fx at kroer, beværtninger og lign. skulle lukke, så folk kunne gå hjem og hellige sig den forestående bededag og møde veludhvilede og ædru i kirke næste morgen, som forordningen krævede. Så stoppede alt det sjove fx arbejde, rejser, leg, spil og al slags "verdslig forfængelighed", indtil dagens kirkelige handlinger – gudstjeneste, højmesse, tolvprædiken og aftensang – var overstået.
Hvorfor spiser vi varme hveder - Før St. Bededag?
Fordi vi ikke kan vente til dagen efter. Bageren måtte nemlig ikke bage på St. Bededag før gudtjenesten var slut. Derfor bagte bagerne hvederne dagen før, så de blot kunne varmes på St. Bededag. Så skikken har ikke nogen religiøs betydning, men mere en praktisk foranstaltning for at imødekomme Store Bededage var en arbejdsfri bede- og bodsdag.
At vi så vælge at spise de varme hveder er nok, at de smager himmelsk og dufter fantastisk, som hjemmebag jo gør. Så traditionen er så blevet til, at vi i stedet spiser de friskbagte, sprøde - og måske endda lune - hveder samme aften, som de var blevet købt eller bagt.