Vejledninger

Den korrekte behandlingsvejledning er vigtig, hvis du vil give dine hornvarer et langt liv. For selvom horn er et hårdt og smukt materiale, som fra naturens hånd er designet med de flotteste farver, så tåler det ikke vand, varme og sæbe.

Hvordan skal hornvarerne behandles?

1. Rengør aldrig dine hornvarer, før du har læst Hornvarefabrikkens behandlingsvejledning. Vejledningen medfølger produktet, og du kan desuden finde den på denne hjemmeside. Du kan IKKE gøre din garanti gældende, hvis du har fejlbehandlet dine hornvarer.
2. Rengør hornvarerne under rindende, lunkent vand uden brug af sæbe og andre opløsningsmidler. Du skal tørre hornvarerne med det samme.
3. Rengør aldrig hornvarer i en opvaskemaskine.
4. Læg aldrig hornvarerne i blød i en opvaskebalje. Du må højst dyppe hornvarerne i koldt eller lunkent vand, og du skal tørre dem med det samme. Brug aldrig varmt vand.
5. Lad aldrig hornvarerne ligge i væsker længere tid ad gangen fx i marmelader, salater og dressinger.
6. Undgå at hornvarerne ligger i direkte sollys eller i nærheden af varmekilder.
7. Arvestykker af horn fx gamle spiseskeer skal med jævne mellemrum smøres ind i olie for at modvirke udtørring. Se en video hvor en hornske smørres ind i olie på YouTube.

Behandling af spiseskeer

Spiseskeer fx baby- og barneskeer er kun til at made med. Brug kun skeen, når maden er nedkølet til kropstemperatur.

Behandling af køkkenskeer

Skeerne må kun stå i væsker i kortere perioder, eksempelvis mens et måltid står på. Rengør skeen umiddelbart efter brug efter gældende brugsvejledning.

Behandling af hårkam

Kamme med fine tænder må ikke ligge løst i fx håndtasken, da tænderne risikerer at brække. Vi anbefaler at opbevare den i et etui under transport. Anvendelse sammen med føntørrer, opbevaring i solen eller i nærheden af en varmekilde frarådes, da hornet tørrer ud og i nogle tilfælde sprækker. Rester fra hårprodukter, som fx voks eller hår-kur skal du neutralisere og skylle af i lunkent, rindende vand. Lejlighedsvis er det en god idé at smøre kammen ind i lidt vegetabilsk olie for at mætte og pleje overfladen. Ved længerevarende og direkte kontakt med vand eller fugt risikerer du at kammen bøjer og at lagene deler sig. Hvis det sker, så vil kammen meget hurtigt udtørre så snart at den igen bliver opbevaret et tørt sted. Ved fald på hårdt gulv, kan det ske at en tand brækker af.

Behandling af smykker

Tag dine smykker af, når du vasker hænder eller går i bad. Undgå at tabe smykkerne og opbevar dem i etuier under rejser.

Behandling af drikkehorn

Hornene er udkogt og skyllet i kogende vand, når vi modtager dem fra Afrika.
Drikkehornene skyller vi to gange i varmt vand, og vi anbefaler, at du gør det samme. Hornvarefabrikken er ikke ansvarlig for efterladenskaber i hornene.