Lav en hornske

Hvis du drømmer om at lave din helt egen hornske kan du finde hjælp på denne side, hvor du kan se materialelisten og få råd og vejledning i arbejdet med horn. Vejledningen i at lave en ske kommer fra Hans Jørn Madsen, som er en god ven af Hornvarefabrikken. Hans Jørn har stor erfaring i at arbejde i horn, og han har venligst udlånt vejledningen, som du frit kan benytte til hornarbejdet derhjemme eller til undervisningsbrug. Hans Jørn er pensioneret efterskolelærer og har arbejdet med fremstilling af ben- og hornvarer i over 25 år. Hans Jørn arbejder også med andre materialer fx ben og hjortetak, hvilket du kan finde på hans egen hjemmeside.

 

Arbejdsprocesser:

1. Horn

2. Opskæring

3. Opvarmning

4. Opmærkning

5. Udsavning

6. Formning og slibning

7. Polering

8. Maskinpolering med kludeskive

 

Til hver af arbejdsprocesserne kan du se, hvilke materialer og værktøjer du skal bruge for at komme i gang.

 

1. Horn
Råhorn kan købes flere steder bl.a. hos Hornvarefabrikken, Bøvlingbjerg og hos Sløjd Detaljer samt hos firmaer, der sælger materialer til knivfremstilling. Det er normalt udenlandske horn f.eks. horn fra Watuzzikvæg. Hornene er kogte, så stejlen er fjernet.

Hvis man får tilbudt råhorn fra et slagtehus, skal de koges, indtil stejlen kan tages ud. Kogetiden varierer meget alt efter hornenes størrelse og alder. Sørg for at det er friske horn, hvis ikke, lugter det forfærdelig. Men under alle omstændigheder skal udkogning ikke foregå i køkkenet p.g.a. lugten.

 

MATERIALELISTE
– Råhorn, hornplader, hornspider eller hornrester. De kan bestilles på hornvarefabrikkens hjemmeside eller hos andre leverandører af råhorn fx Linaa, Ravstedhus m.fl.

 

2. Opskæring
Inden et råhorn skæres op, skal man nøje overveje, hvad hornet skal bruges til, og hvad det egner sig til. Er det et meget tynd horn, kan det ikke bruges til store kraftige ting som salatsæt og og andre ting, der kræver god tykkelse, hvorimod det er velegnet til bogmærker og andre emner, der skal være tynde og elastiske. Ligeledes kan man normalt ikke få både lukkede armbånd og lange emner f.eks. store skeer af samme horn.

Hele hornet kan anvendes. Den tynde del, mod åbningen, kan saves af og deles i 2 eller 3 stykker og presses til plader, der kan anvendes til bogmærker, Udsavningpladebrocher o.l.. Det midterste, tykkere stykke kan anvendes til skeer, lukkede armbånd eller deles i 2 – 3 stykker og presses til plader, der kan anvendes til flade ting som brevåbnere, smør / honningknive eller smykker.

Det sidste stykke med spidsen kan bruges til håndtag, nøglevedhæng eller måske til mindre drejearbejder. Til opskæring af hornet bruges en metalsav (nedstryger) eller en el-stiksav, der er velegnet, men afkort klingen så den ikke støder mod modstående indvendige side under udsavning.

Et horn kan være svær at holde under savning, da det ikke må spændes for hårdt i skruestik eller høvlebænk, men sæt evt. hornet ind over en fastspændt tyk rundstok, og hold hornet med den ene hånd, men du saver med den anden.

 

MATERIALELISTE
– Skabelon til grovopskæring.
– Skriveredskab fx farveblyant fra Staedtler Ergosoft eller sprittusch.
– Stiksav eller nedstryger.

 

3. Opvarmning
Hvis hornstykket skal presses i form, enten til ske eller plade, skal det varmes op til ca. 160 grader. Der kan ikke gives en nøjagtig opvarmingstid, da det afhænger af varmekilden og hornets tykkelse og meget tykke emner kan ofte ikke presses i den ønskede form uden at revne. Hvis der er børn, som arbejder med horn, så anbefaler vi ikke olie som varmekilde, da en væltet gryde med varm olie kan give alvorlige forbrændinger. Brug istedet en alm. ovn eller en varmepistol.

Som varmekilde kan anvendes olie (pas på temperaturen), varmepistol eller el-ovn. Men uanset hvilken varmekilde der anvendes, skal man hele tiden undersøge, om hornemnet har Eksempler på formefået tilstrækkeligt varme og er blevet blød og formbar. Hvis det får for meget varme, bliver emnet ravgul og sprød som en tvebakke og er ødelagt.

Hvis der bruges varm luft eller ovn som varmekilde, er det en god ide’ at pensle kanterne med olie f.eks. vindruekerneolie, der har et højt rygepunkt, for at undgå kraftig udtørring og dermed revnedannelser.

Når hornemnet føles tilpas blød, brug gode handsker mod varmen, lægges det i formen og holdes under pres til det er afkølet. Hvis man har travl eller formen skal bruges mange gange, kan man efter nogle Horn i presserminutter ”droppe” det udpressede emne ned i en spand kold vand for at køle det færdig. Normalt har man to forme til større hornstykker fx en form til bladet og en form til skaftet. Det vil sige, at du først opvarme den del af hornsstykket som skal blive til skaftet og kommer den del under pres. Derefter gentages processen for skaftet.

Du kan bruge en presser, som vist på billedet. Du kan også bruge en høvlbænk eller en skruetvinge, hvis der er plads til formen. Det vigtige er, at det opvarmede horn presses godt og presset holdes til hornet er koldt og taget form efter formen.

 

MATERIALELISTE
– Varmekilder fx varmepistol, ovn eller gryde til kogende vand.
– Forme fx form til blad og skaft. Se denne vejledning, hvis du vil se, hvordan du selv kan lave dine hornskeforme.
– Presseværktøj fx høvlbænk, skruestik eller presser.

 

4. Opmærkning
Det kan være svært at tegne på det udpressede hornemne, det er bedre at tegne genstanden på papir og lime papiret på hornemnet. Hvis der er olierester fra udpresningen, skal de slibes væk for, at limen kan binde.

Du kan bruge en farvet blyant til at tegne rundt om den færdige model. Blyanten må gerne være rød fx en farveblyant fra Staedtler Ergosoft. Det er vigtigt, at du i påtegningen ikke tegner ‘ind’ under modellen, da den så bliver for lidt horn at arbejde med.

 

MATERIALELISTE
– Model til opmærkning.
– Skriveredskab til opmærkning fx farveblyant fra Staedtler Ergosoft eller sprittusch.

 

5. Udsavning
Genstanden kan saves ud af hornemnet med løvsav-, metal- eller dekupørsav med samme slags klinger, som bruges til træarbejde.

Bruger den en håndsav, så skal du fastspænde hornstykket så hårdt, at du kan save i den uden det rutsjer rundt. Omvendt må du ikke fastspænde hornstykket så hårdt, at du beskadiger den.

Det kan være en fordel at bruge en dekupørsav, da du her ikke behøver fastspænde hornstykket, fordi saven er monteret i bordet eller så tung i selv selv, at den ikke vælter. En dekopørsav findes også i det fleste sløjdlokaler.

 

MATERIALELISTE
– Dekopørsav eller håndsav.
– Skruestik til at holde hornet, hvis du bruger en alm. sav.

 

6. Formning og slibning
Hvis det er håndarbejde, kan der anvendes en fin trærasp til den grove formning, og derefter slibning med slibepapir eller slibelærred. Begynd med korn 100 – 150, mellemslib med korn 180 – 220 og slut med korn 360 – 400. Genstanden skal være helt uden ridser fra rasp og slibematerialer.

Hvis det er maskinslibning, kan man bruge sliberundeller i forskellige grovheder og gummibagskive med velcrohæftning opspændt i boremaskine eller drejebænk. Kontroler at velcroen er helt ok, så sliberundellen ikke går løs under brug. Flaphjul eller vifteslibere i forskellig grovheder, hvor der er en kombination af slibelærred og slibefilt er også velegnede.

Når man maskinsliber mindre genstande, kan det være en fordel at benytte en træfileklo, så man undgår at få negle og fingre på sliberundellen. Sørg altid for god udsugning og brug beskyttelsesbriller ved maskinslibning.

 

MATERIALELISTE
– Trærasper eller grovfil til det grove
– Sandpapir korn 20
– Sandpapir korn 100
– Sandpapir korn 300
– Sandpapir korn 500
– Beskyttelsesbriller 

 

7. Polering
Til håndpolering af horn, (Ikke ben, da det misfarver ben), synes jeg at Slipol er det bedste, men andre polermidler f.eks Brasso kan også bruges. Sørg for at dåsen bliver rystet godt, da Slipol bundfalder hurtigt.

Påfør det med en blød klud og gnid indtil overfladen skinner. Winerkalk, der er slemmet op i sprit eller brun sæbe, er også velegnet til slutpolering.

 

MATERIALELISTE
– Håndpolering med færdige slibemidler fx Slipol eller brasso
– Håndpolering med egne slibemidler fx wienerkalk  i sprit eller brun sæbe.

 

8. Maskinpolering med kludeskive
Pas på med polering af åbne genstande f.eks. armbånd. Kludeskiven kan gribe fat og slynge genstanden ud i rummet med stor kraft.

Hvis børn anvender kludeskiver, så bør skiverne maks. være 100 mm. i diameter, men gerne mindre. Brug først en fin slibe / grov poler masse f.eks  Brun Luster, (kun til horn, da den misfarver ben), og højglanspoler med f.eks. med hvid Unipol på en blød kludeskive.

 

MATERIALELISTE
– Maskine hvor kludeskiver kan monteres.
– Kludeskive til grovpolering + slibemiddel Brun Luster.
– Finere kludeskive til højglanspolering + slibemidler Hvid Unipol.

 

Trykker du på linket her: Hornskeform, så kan du se, hvordan du laver en form til at forme en ske . Vejledningen kan også bruges til lave andre forme fx form til smykker og lignende.