Værkstedet

Det gamle værksted i Bøvlingbjerg

 

På værkstedet værner vi meget om det gamle håndværk og den viden, som er oparbejdet gennem årene. Maskiner er løbende kommet til og har gjort produktionsprocessen kortere. Arbejdsprocesserne på værkstedet er dog stort set de samme, som for 200 år siden, hvor husflidsarbejdet var meget udbredt på disse egne.

Selve fabrikken er fra 1935, og det gamle værksted på Åbrinkvej 2 er fra 1947. Du kan besøge værkstedet i tidsrummet kl. 11-14:30 mandag til torsdag, dog kan der forekommer ændringer på feriedage. Der ligger også et værksted i forbindelse med butikken på Storbjergvej 2, hvor man kan følge med i hornmagernes arbejde fra butikken. Hvis du ikke har mulighed for at besøge os, så kan du her på hjemmesiden se og få forklaret, hvordan en ske bliver til.

Det tager ca. 18 forskellige processer at lave en hornske, hvor fx salatsættene kræver lidt flere processer og æggeskeen lidt færre. Fælles for alle skeer er følgende arbejdsgange, hvor et egnet råhorn skal udvælges, saves ud, rubbes af, formgives, tilskæres, slibes, poleres og kontrolleres. 

1. Valg af råhorn

Ikke alle horn kan blive til en hornske. Der må ikke være synlige fejl fx revner eller ormehuller, og hornet skal have en vis tykkelse og længde afhængigt af skeens form. Råhornet må ikke være ’kedeligt’ forstået på den måde, at der skal være et visuelt spil i hornet, så naturen viser sig fra den flotteste side.

2. Skeen saves ud

Når et egnet horn er fundet, så tegner vi omridset af en ske på råhornet og saver den derefter ud på en båndsav. Når vi laver et salatsæt, forsøger vi at lave tre skeer af ét horn, fordi der ofte falder en ske fra pga. fejl i hornet. 

3. Skeen rubbes af

Når vi ’rubber skeen af’, betyder det, at vi sliber den ned til en ensartet tykkelse ved hjælp af meget groft sandpapir. Nedslibningen er vigtig, da det bliver nemmere og hurtigere at formgive og slibe skeen, når den har samme tykkelse. 

4. Formgivning

Når skeen har fået en ensartet tykkelse, skal den have sin form. Først sætter vi skaftet ned i 165 grader varmt olie i nogle minutter, og når skaftet er blevet blødt som læder, kommer det i spænd, så det bliver fladt. Derefter er det samme proces med bladet, dog bliver det formet i en egetræsform. 

5. Tilskæring

Nu har skeen fået sin form, men der er stadig meget overflødigt horn på skeen, hvilket vi saver af på en båndsav. Her bruger vi en færdig ske som model. 

6. Slibning

Herefter sliber vi skeen på sandpapir, så den får sin endelige form, men der er fortsat et stykke vej endnu, før den er færdig. Først sliber vi skeen på meget groft sandpapir og til sidst på meget fint sandpapir. 

7. Polering

Når skeen har fået sin endelige form, polerer vi den på en kludeskive. Det gør, at skeen får det højglans-look, som gør hornskeerne så smukke. Det sker af og til, at vi først ved poleringen finder fejl i skeen, som betyder, at vi er nødt til at kassere skeen. 

8. Kontrol

Når skeen er poleret, så tørrer vi den af for støv og slibemiddel. I denne proces laver vi den sidste kontrol af skeen for at tjekke, om der fx er slibemærker eller andre fejl på skeen. Først nu er skeen klar til at blive solgt.