Klässbols Hørvæveri · Ekelund Væveri

Klässbols Hørvæveri

Klässbols Hørvæveri har i flere generationer vævet boligtekstiler i hør fx viskestykker, duge, løbere og servietter. Hør er REN og NATURLIG bæredygtighed. I dag er væveriet et af...
Læs mere om Klässbols Hørvæveri

Mere om Klässbols Hørvæveri

Klässbols Hørvæveri har i flere generationer vævet boligtekstiler i hør fx viskestykker, duge, løbere og servietter. Hør er REN og NATURLIG bæredygtighed.


I dag er væveriet et af de få tilbageværende væverier i Skandinavien, der stadig væver ægte damask i 100 procent hør. Klässbols hørtekstiler fx hørviskestykker, hørløbere, hørduge og hørservietter er skabt i et samarbejde med anerkendte designere, som både forener det klassiske og det moderne. Klässbols miljøvenlige produkter findes i mange private hjem, offentlige bygninger over hele verden, men bliver også brugt ved den prestigefyldte Nobelopdækning og Det Svenske Kongehus.


Sara anbefaler...
Hør og hørtekstiler er moderne, fordi stadig flere opdager fordelene ved hørfibre fx evnen til at absorbere og fordampe vand, som giver sunde tekstiler med lang levetid. Vi er særlig glade for Klässbols Linneväveri, fordi det er meget få væverier, som kan væve i hør i så suveræn kvalitet.


Ægte bæredygtighed er produkter med lang levetid
De mest bæredygtige produkter er dem, som du kan bruge igen og igen, år efter år. Produkter af lav kvalitet eller i tvivlsomme materialer skal udskiftes oftere. Modsat gælder det for Klässbols hørvarer, som holder i mange, mange år, hvis hørfibrene bliver behandlet ordentligt. Alle produkter fra Klässbols er GOTS-certificerede og bærer det svenske miljømærke "Bra Miljöval".


Sunde og naturlige fibre
Når du står med et helt nyt hørviskestykke, som er blankt og stift, så tanker mange: ”Hvordan kan viskestykket bruges til at tørre af med?” Men faktisk er hør helt fantastisk, fordi hør har en rigtig god absorberingsevne, hvilket gør, at kan binde mere vand end andre materialer, og samtidigt fordamper vandet fra hør meget hurtigere end fx bomuld, hvilket gør dine viskestykker gode, fordi de er mere antibakterielle.

Hvordan behandler du hørprodukter?
Hør er let at håndtere, når du behandler det korrekt. Her følger nogle korte anvisninger til, hvordan du giver dine hørtekstiler lang levetid. 
 

Materialer

Behandlingsvejledning

Ubleget hør

Ubleget hør lægger du i blød i varmt vand INDEN første vask - gerne natten over. Tætvævede hørprodukter må gerne ligge i blød et døgn. Derved undgår du at de stive fibre fibre knækker, når de vaskes første gang.

Indfarvet hør

Indfarvet hør lægger du i blød i koldt vand et par timer inden første vask. Tætvævede hørprodukter må gerne være i blød op til et døgn. Ved knækker fibrene ikke, og det er nemmere at arbejde med.

Hør (vasketemperatur)

Du vasker hør ved 60 grader. Du kan i visse tilfælde gå op til 80 grader, men ikke højere, da vasken derved ødelægger hørrens spændstighed, glans og styrke. Følg generelt vaskeanvisningen, som medfølger produktet.

Hør (vaskemiddel)

Du bør KUN anvende vaskemidler uden blegemiddel og optisk hvidt. Både for at tage hensyn til produktet og miljøet.

Hør (centrifugering)

Centrifugering bør være så kort og skånsom som muligt.

Hør (tørring)

Det er meget vigtigt, at du tørre hør på følgende måde:

  1. Hørren glattes og strækkes i våd tilstand.
  2. Du må ikke tørre hør i stærkt sollys.

Ved korrekt tørring skal du forvente at hørren krymper 5-7 % på begge sider.

Du må ALDRIG komme hør i tørretumbler.

Hør (strygning generelt)

Du skal stryge/rulle hørren inden det er tørt.

Hørduge (strygning)

Rul den let fugtige hørdug/løber glat og stramt om et plasticrør og lad den tørre færdig herpå.

Hør & rødvinspletter

Du behandler indtørrede rødvinspletter ved at duppe glycerin på pletten. Kom herefter dugen i en plasticpose natten over og vask derefter som anvist eller ved 60 grader.

Hør & andre pletter

Dup pletterne med opvaskemiddel uden farve og vask derefter som anvist eller ved 60 grader.